dimarts, 6 d’abril del 2021

Recursos Educatius en Obert, què són?

         En el context  educatiu hem d'intentar que tot el material siga propi, però com tots sabem, és una mica difícil. En eixe sentit, podem fer ús del que s'anomena Recursos Educatius Oberts. Aquests són recursos per a l'ensenyament i l'aprenentatge d'accés lliure i gratuir disponibles en format digital a Internet. Són materials educatius que contribueixen a enriquir els continguts didàctics de qualsevol nivell i matèria educativa. 

    El gran avantatge que presenten és que els formadors, docents, educadors i alumnes poden fer-ne ús sense la necessitat de pagar per ells. De manera que els materials es puguen reutilitzar, remesclar i redistribuir, però el més important és la constant revisió d'aquests ja que l'educació està en constant canvi. 

    Com que jo no sabia l'existència d'aquests recursos fins que el professor ens ho va donar a conéixer, he fet un xicoteta cerca i m'he trobat en diferents repositoris interessants. No obstant això, m'agradaria destacar "Twinkl". 


    Twinkl és un repositori de recursos creats per mestres i aprenents que ens proporcionen esquemes complets de treball, planificacions de les lliçons i avaluacions. Fins i tot tenen jocs educatius en línia, realitat aumentada i molt més. A la web hi ha una gran quantitat de recursos però continua activa després de 10 anys, per tant hi ha material nou cada dia. 

    Compta amb recursos en diferents idiomes, encara que el valencià no està entre aquestes. Però no és cap problema ja que el que mésm'ha agradat i cridat l'atenció és que hi ha una àrea on podem produir el nostre propi material educatiu i compartir-lo a la plataforma. Disposen d'un gran quantitat de guions i plantilles a disposició lliure. 

    Finalment, m'agradaria destacar l'àrea d'educació socioemocional que presenta, ja que avui en dia és un tema molt rellevant a la nostra societat. Hem d'aconseguir una educació que cobrisca les necessitats de l'aspecte curricular de l'ensenyament sense deixar de costat la part socioemocional.


Para entender el autismo, no quites la mirada.

Hola a tots i totes altra vegada!

Com vos vaig comentar, aquest blog està dissenyat per compartir el que vaig aprenent en l'assignatura que estic cursant anomenada "Programari i Maquinari en contextos educatius". Hem aprés què és i com s'utilitza l'edició amb html. Per a això, hem descobert un repositori de vídeos relacionats en tota mena de temàtiques diferents: TED. 

En aquest, he fet una recerca sobre l'autisme, que com ja sabeu també, les necessitats educatives especials és un tema que m'interessa molt i el qual està molt present al nostre dia a dia com a futurs docents. He trobat aquest testimoni d'una mare d'un nen amb un grau d'autisme elevat i m'ha paregut bona manera combinar aquest nou contingut digital que he aprés amb els meus interessos personals. Espere que vos agrade!

És evident que les dificultats en el contacte visual, el desenvolupament atípic o l'absència d'aquest, constitueix una de les característiques fonamentals presents en totes les persones que reben aquest diagnòstic, de fet, és un dels signes primerencs, i fins i tot molt primerencs (abans dels dos anys i mig), dels Trastorns de l'Espectre de l'Autisme (TEA).

No obstant això, Carina Morillo ens ensenya a través de la seua experiència, com el contacte visual li ha ajudat a entrar en el món interior del seu fill Iván, arribant a entendre els seus gustos, sentiments i preferències: mirant-ho als ulls.

Us deixe el vídeo perquè pugueu escoltar-la a ella...

Per què la bretxa digital és un problema social?

  Les TIC (Tecnologies de la Informació i la Comunicació) ofereixen nombrosos avantatges: major accés a la informació, reducció de costos en el sector laboral, major connectivitat entre les persones, etc. Però la digitalització no s'està donant per igual a tot el món i és que, també en això, existeix un desequilibri i rep el nom de bretxa digital.

    La bretxa digital es va atribuir en un primer moment al subdesenvolupament i es va percebre com una situació passatgera que desapareixeria amb la popularització de la tecnologia. En canvi, la fractura persisteix hui malgrat la comercialització massiva de dispositius electrònics amb accés a Internet.

    Així, podem trobar tres causes principals que fan possible la perpetuació de la bretxa digital:

- Bretxa d'accés. Es refereix a les possibilitats que tenen les persones d'accedir a aquest recurs. Ací entren en joc, entre altres, les diferències socioeconòmiques entre les persones i entre els països, ja que la digitalització requereix d'inversions i infraestructures molt costoses.

Bretxa d'ús. Fa referència a la falta de competències digitals que impedeix el maneig de la tecnologia.

Bretxa de qualitat d'ús. A vegades, es posseeixen les competències digitals per a menejar-se en Internet, però no els coneixements per a fer un bon ús de la xarxa i traure-li el major partit possible. Per exemple, quant a l'accés a informació de qualitat.

    Quan parlem de bretxa digital, sorgeix el concepte de Societat Xarxa com a referent contextual en el qual aquestes formes de desigualtat prenen sentit. Aquest concepte al·ludeix a aquella societat en la qual les tecnologies, especialment Internet, faciliten la creació, distribució i manipulació de la informació, i en la qual la interacció entre subjectes, empreses i estats a escala global, és essencial en les activitats socials, culturals i econòmiques (Castells, 1997).

    Amb això, en tant servei dirigit, directa o indirectament, a satisfer diferents necessitats individuals i/o col·lectives, Internet pot entendre's com un bé, en general, i com un bé social, en particular. La forma d'aquesta mena de béns depén, profundament, de la concepció de “necessitat social”; és a dir, del que una determinada societat considera necessari per al digne desenvolupament de la vida d'una persona, així com per a l'assoliment dels seus objectius vitals. 

    Sent així, es descarta, lògicament, que Internet siga un bé primari en el sentit de ser necessari per a la subsistència. No obstant això, sí que pot ser entés com un bé de gran importància en un en un context social que, com el de la Societat de la Xarxa, posiciona a les tecnologies digitals com un vehicle bàsic d'interacció social, política i econòmica.

    Seguint amb aquest fil, com a societat, hem considerat alguns béns, com per exemple l'educació bàsica i universal, com a béns no opcionals en virtut de l'estreta relació entre ells i el ple desenvolupament d'una persona. La mateixa lògica requeriria, en una Societat Xarxa, que Internet fora concebut com un bé no opcional al que tothom hauria de tenir accés.

    En definitiva, la digitalització és, i més ara arrel la pandèmia, un bolcat al món digital dels serveis i activitats diàries que tradicionalment hem realitzat offline. Aquest, no es pot fer a costa de la capacitat d'exercir drets que, en cadascuna de les esferes de la vida social, no es garanteixent. El propi desenvolupament de la Societat Xarxa implica que Internet és, cada vegada més, un bé social no opcional. Cosa diferent és que existisca clara consciència de les amb seqüències d'això, i voluntat d'assumir-les. No fer-ho implica, en última instància, desposseir efectivament als més vulnerables de drets dels quals bona part de la població sí que pot gaudir.


Bibliografía:

CASTELLS, M. (1997), La Era de la Información: la Sociedad Red, Madrid, Alianza Editorial.

La música no és el piano -Alan Kay

EL FUTUR DE L'EDUCACIÓ I LES TIC.    Hui més que mai som conscients que les noves tecnologies seran l'eix central del futur. No obst...